@ Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

ОШ "ВУК КАРАЏИЋ", Зрењанин

ОШ "ВУК КАРАЏИЋ", Зрењанин, Народног фронта 3

Година оснивања: 1977

Оснивач: Република Србија

Врста установе: Основна школа

Језик образовно-васпитног рада: Српски


О установи

Основна школа «Вук Караџић» је основана као самостална школа. Одлуку о статусу донела је Скупштина општине Зрењанин 29.12.1977.године где је регистрована под бројем ВИ -01-610/45/77. Налази се у самом центру града, у згради која је изграђена крајем XИX века. Школа је формирана после Првог светског рата спајањем Централне државне основне школе и Средварошке вероисповедне школе. Име Вука Караџића носи од 1931. године. ове, 2016. године прослављамо јубилеј, 85 година од почетка рада школе под именом Вука Караџића.

Школска зграда спада међу најстарије објекте у граду и деценијама се није знатније улагало у одржавање објекта. Због свог значаја, зграда ОШ „Вук Караџић“ има статус споменика културе и као таква је под заштитом Завода за заштиту споменика културе Зрењанина. Комплетно реновирање фасаде школске зграде је завршено 2013. године, а унутрашњост фискултурне сале је реновирана ове, 2016. године средствима Града.

Положај наше школе на обали језера, у непосредној близини Позоришта, Музеја, Градске библиотеке, Градске баште, Културног центра, Спортског центра, биоскопа, отвара широк спектар могућности за коришћење ових установа за реализацију одређених наставних али и ваннаставних садржаја.

Располажемо са 13 учионица које су опремљене савременим наставним средствима (компјутери, видео бим, телевизори, интерактивна табла) која се користе у настави.

Школа има и школску библиотеку са преко 6 500 наслова, школску кухињу са трпезаријом,

Ове школске године имамо 290 ученика распоређених у 16 одељења и 1 одељењe боравка којим је обухваћено 25 ученика.Имамо 28 наставника. Успешном раду школе доприноси и залагање ваннаставног особља –директора, педагога, секретара, помоћног особља.

Сви наставници су обухваћени неким од облика стручног усавршавања, а појединци својим радом и активностима постижу запажене резултате и у окружењу. Наставница биологије Зорица Радишић, је добитник престижне награде у просвети „Др Ђорђе Натошевић“, учитељица Александра Вуковојац је награђена плакетом Града Зрењанина, а учитељица Биљана Керкез плакетом листа Зрењанин. Школа је добила Захвалницу Града за учешће у обележавању Године Пупина 2014.г.

Ученици и наставници наше школе сарађују са другим школама у окружењу али и са школама ван нашег града. Члан смо „Унеско“ клуба.

Током протеклих година, уз значајно ангажовање ученика и наставника наше школе реализовани су бројни пројекти:

„Од свете земље до Израела“ који се бавио развијањем верске толеранције
„Талас толеранције“ - предрасуде, дискриминација, толеранција, интеркултуралност
„Талас толеранције – Школа за родитеље“ - активно слушање, ЈА поруке, конструктивно решавање сукоба, ненасилна комуникација, васпитни стилови.
„Семинари за родитеље“ на Палићу
„Чистије, паметније, јефтиније“ - екологија
„Ближе природи детета“ – унапређење наставе корелацијом међу наставним предметима
Трибине – родитељски састанци са темама:
- здраво дете
- васпитање деце
- наркоманија
„Еуропеан сцхоолс фор а ливинг планет“ – екологија, подунавске земље
„Квиз болести зависти“
„За чистије и зеленије школе у Војводини“...

Основна тема Школског развојног плана је јачање дигиталних компетенција наставника,корелација и примена знања и подршка ученицима.

Сарадња са институцијама културе нашег града спада такође у запажене активности наше школе. Ученици нижих разреда, већ неколико година уназад, гледају све премијерне представе луткарске сцене позоришта „Тоша Јовановић“. Сарадња са педагошком службом Музеја је такође врло квалитетна, а наши ђаци имају прилику не само да посете све изложбе већ и да учествују у радионицама које су организоване у Музеју. Истичемо сарадњу и са Градском библиотеком.

Сваке године, од 2004.г., приликом обележавања Дана школе 08. новембра, расписујемо конкурс за ученике свих основних школа нашег града, са различитим темама – „Вук Караџић“, „Фотографија моје школе“, „Постер моје школе“, „Ћирилично слово уткано у народну шару“.... На овај начин окупљамо школе нашег града и доприносимо промоцији образовања.

На такмичењима свих нивоа прописаних од стране Министарства просвете, ученици ОШ „Вук Караџић“ постижу запажене резултате, а значајно је истаћи да знатан део наших ученика похађа и Музичку школу ( 50 ученика), а наши ученици су и чланови спортских клубова за које се веома успешно такмиче.

Директор: Славица Нађалин

Датум ступања на дужност: 08.11.2022

Број ученика/деце

Основна школa

Школска година Број ученика/деце
2021/22 289
2020/21 299
2019/20 302
2018/19 317
2017/18 346