@ Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Основна музичка школa "Јосип Славенски" , Нови Сад

Основна музичка школa "Јосип Славенски" , Нови Сад, Радничка 19/а

Година оснивања: 1959

Оснивач: Локална самоуправа

Врста установе: Музичка школа

Језик образовно-васпитног рада: Српски


О установи

ОСНОВНА МУЗИЧКА ШКОЛА „ЈОСИП СЛАВЕНСКИ“НОВИ САД
Школска 2020/2021 година


Историјат ОМШ „Јосип Славенски“ Нови Сад
ОСНОВНА МУЗИЧКА ШКОЛА "ЈОСИП СЛАВЕНСКИ" основана је у Новом Саду 1959. године и првобитно се налазила у Његошевој улици.
Настава коју је водило 34 наставника одржавала се на три одсека: клавирском, гудачком и одсеку хармоника. Прве школске године похађало је 543 ученика. Временом се указала потреба за изучавањем нових инструмената, те се уводе дрвени дувачки 1962. године, а 1972. и лимени дувачки инструменти. Настава уметничке тамбуре почела је 1991. године. Школски простор је дуго био неадекватан, али је и то решено 1990. године, пресељењем у садашњу школску зграду, у Радничкој улици бр. 19а.
Током свог досадашњег рада школу су водили , директори Владимир Зубанов, Душица Симић, Нада Јабланов, Љубен Илијев и Александар Ђурић.
Убрзо након оснивања Школе, оформљен је оркестар лимених дувача који, као и Оркестар хармоника, дуги низ година осваја престижне прве награде на Републичким и Савезним такмичењима и Фестивалима Музичких школа Србије, а хор ученика школе 2014.год. и 2018.год. проглашен је лауреатом Републичког такмичења. Мноштво је наступа и такмичења на којима су ученици и професори остварили најбоље резултате. Осим тога, наши ученици су остварили и успешне музичке и педагошке каријере у земљи и иностранству.
Данас школа има 50 професора и око 550 ђака, а настава се одржава са пет стручних већа: клавир, гудачи(виолина, тамбура, гитара), дувачи (флаута, кларинет, саксофон, лимени дувачки инструменти), теоријски предмети(солфеђо, теорија музике, хор), хармоника и удараљке.

Издвојена одељења
Школа 2010.год.у Бачком Петровцу отвара издвојено одељење у којем се данас одвија настава клавира, виолине, флауте и солфеђа
Током школске 2020/ 2021 реализује се отварање издвојеног одељења у Тителу, у којем ће се одвијати настава клавира и солфеђа за прве разреде у следећој школској години.

Такмичења у ОМШ „Јосип Славенски“ Нови Сад
Школа је у оквиру својих редовних школских активности већ 22 године домаћин је Фестивала уметничке тамбуре.
У ОМШ „Славенски“ одржава се и Пијанистичко такмичење "Славенски", као и Екипни Фестивал солфеђа Славенски

Сарадња са музичким институцијама, предшколским установама и основним школама
У Новом Саду и околини
Школа негује дугогодишњу сарадњу са музичким институцијама, предшколским установама и основним школама у Новом Саду и шире и другим институцијама у граду и региону.

Ван граница Србије
Основна музичка школа "Јосип Славенски" остварила је сарадњу са музичким школама у Врхники (Словенија), Марибору (Словенија), Братислави (Словачка), Помазу (Мађарска). Са последње поменутом, школа је од 1999.г. званично побратимљена и успешно и данас реализује заједничке концерте на ученичком, као и професорском нивоу.
Музичке школе у Марибору, Братислави и Помазу заједно са музичком школом Славенски, Нови Сад учествују у реализацији вишегодишњег пројекта УНЕСЦО-в Међународни Дан музике 01. октобар. Пројекат је отпочео 2017.године у Новом Саду, а наставља се 2018.године у Братислави (Словачка), 2019.године у Марибору(Словенија), а 2020.године у Помазу (Мађарска).

Сарадња са медијима
Наши ученици учествују на Браинз телевизији презентујући музичку школу, а честа су учествовања ученика, наставника и директора, у емисијама РТВ-а.

Ученичка организација „Креатива“
У оквиру међународног пројекта – УНЕСКОВ Међународни дан музике, који је одржан 01. октобра 2015. године, указала се потреба за покретањем и организовањем ученичке организације „Креатива“, коју чине одабрани ученици различитих узраста на основу слободне изражене воље и исказаних креативних потенцијала.
„ Креатива“ учествује у развоју, афирмацији и оснаживању деце са изразитим креативним потенцијалом као и неговању нових генерација ученика музичке школе Јосип Славенски.
„Креатива“ учествује у реализацији пројеката „01.октобар УНЕСЦО-в Међународни дан музике“, „Сусрет уметности“, „Пет музичких права“ итд.

Непрофитно удружење родитеља „Креатива сениор“
Као надоградња овој ученичкој организацији, а на предлог родитеља ОМШ“Славенски“ 2017.године настаје непрофитно Удружење родитеља „Креатива сениор“. Кроз ово Удружење родитељи ученика музичке школе могу да се више информишу о раду и активностима школе, да искажу своје афинитете и потенцијале за добробит њихове деце у оквиру школе, као и да учествују у разним пројектима школе.

Евиденција резултата са учешћа на такмичењима, смотрама, фестивалима
Школа је 1983. добила Првомајску награду за изузетне резултате на пољу јавне делатности. На Републичким такмичењима 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2014, 2015, 2016, 2018 И 2019. године проглашена је за најуспешнију основну музичку школу у Србији.
Ученици и наставници основне музичке школе “Јосип Славенски“ Нови Сад постижу изузетне резултате у свакој школској години, те изнова потврђују своју преданост, пожртвовност, професионалност и креативност у свом раду учествујући на разним међународним такмичењима, на такмичењима у Србији, као и на Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије.

Концерти школе
Сваке године у првом полугодишту Школа одржава Новогодишњи концерт, а 11. маја традиционални Годишњи концерт поводом Дана школе у сали новосадске Синагоге.

Концерт музичке школе Славенски одржан је 21.децембра 2020.године у свечаној Сали гимназије у Бачком Петровцу, са ученицима и наставницима наше школе, који наставу одржавају у Бачком Петровцу у издвојеном одељењу.

Пријемни испити

Крајем априла и почетком маја, одржавају се пријемни испити за упис у припремни и први разред Основне музичке школе.
Упис и Еупис свих који имају довољан број бодова, организују се током јуна и јула месеца.

Постаните и останите пријатељ ОМШ“ Славенски“!

ОМШ “Јосип Славенски” Нови Сад има своје званичне канале:

www.slavenski.com
FB : @slavenskins
IG: @slavenskins
YT: @slavenskins

Директор: Александар Ђурић

Датум ступања на дужност: 30.09.2022

Број ученика/деце

Основна школa

Школска година Број ученика/деце
2021/22 541
2020/21 542
2019/20 540
2018/19 538
2017/18 531