@ Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

ОШ "СЛАВКО РОДИЋ", Лазарево

ОШ "СЛАВКО РОДИЋ", Лазарево, Жарко Зрењанин 13

Година оснивања: 1948

Оснивач: Република Србија

Врста установе: Основна школа, Јавна предшколска установа

Језик образовно-васпитног рада: Српски


О установи

Село Лазарево (некада Лазарфелд), које је удаљено од Зрењанина 12 км, ове године навршава 210 година од свог постојања и изградње првих кућа, а толико је и од постојања школе у овом месту. Првих неколико година учитељи су били демобилисани војници или пропали трговци. Тек 1807.године Лазарфелд добија и првог учитеља, Јакоба Шпајхерта, који је имао диплому завршене Препарандије у Темишвару.

У времешне школске клупе које су дочекале 1945.годину сели су неки нови клинци од којих су многи свом народу подарили многе трајне вредности.

Пре више од 50 година, 11.маја 1945. године, је од стране Министарства просвете, тадашњем управитељу Основне школе у Лазареву, Васи Јакшићу, стигла депеша да Основна школа мора почети са радом 1.септембра 1945. године. Тако се тај дан 11. мај слави као Дан школе. У школској матичној књизи за 1945/46.годину пише да је тада било 585 ђака.

Нова плејада учитеља, који су стигли из разних срезова тадашње Србије, тешко, али успешно обављају свој племенити посао описмењавања у одељењима где један до другог седе седмогодишњак и петнаестогодишњак, а једнаког су знања. У клупама седе по четворо деце. На катедри стоје обавезно прутеви који су ту да се њима смирују недисциплиновани, али и да се њима ђаци подстичу на учење. У ћошку су обично биле табле на три ноге и место за клечање. Клечали су непослушни и незналице, а то је тад значило - сви.

Почетком 50-их година четвороразредна школа у Лазареву прераста у "прогимназију" (нижу гимназију), где обавезно школовање траје до завршеног седмог разреда. После тог разреда полагао се завршни испит "мала матура". Први разред ниже гимназије је био пети разред Осмолетке. Наколико година после, школа је "добила" и осми разред. Укинута је "мала матура", заборављено је име "нижа гимназија", а прихваћено ново име, Осмолетка - Осмогодишња школа.

На седници Наставничког већа од 11.априла 1962.године донета је одлука да се имену школе додели име народног хероја Славка Родића.

Славко РодићСлавко Родић рођен је у месту Средице, општина Приједор, 1918.године у сиромашној сеоској породици. У свом селу и у Приједору је похађао школу за геометра и тим се послом и бавио до почетка Другог светског рата. Био је један од организатора устанка и први командант герилских снага на подручју Дрвара, а затим постаје и заменик команданта Оперативног штаба за Босанску крајину, командант дивизије, корпуса и армије. Након завршетка рата, Славко Родић постаје начелник управе у Генералштабу и заменик начелника Генералштаба Југословенске армије. У СССР-у је завршио војну академију. Проглашен је за народног хероја. Умро је у Београду 1949.године.

Незахвално би било не споменути бар неке од првих учитеља у лазаревачкој школи. Ево имена неких од њих:
Васо Јакшић, Горица Петровић, Анђа Стојковић, Љубица Вујић, Душанка Јовановић, Вера Чобанов, Даница Калановић, Миливоје Ковачевић, Радојица Томашевић, Јудита Убавић, Јелена Иличић, Радован Голушин, Сава Каћански, Томо Терзић, Радомир Вешовић и многи други.

Некада управитељи а после директори наше школе били су: Јакшић Василије, Дамјановић Перо, Терзић Томо, Вешовић Радомир, Брстина Љубомир и Ратковић Лазар, Клипић Мирослав, Вигњевић Михајло, Аврамовић Сава, Миленко Херцег, Митрић Мирјана и Вукосава Волф (од 2002.год до данас). Шездесетих година прошлог века, често се мењају директори и вршиоци те дужности школе, али то не значи да у том периоду школа није напредовала.

Године 1967. на седници Наставничког већа одржаној 19.маја, донета је одлука о награђивању најбољих ученика Школе дипломом "Вук Караџић". Од тада па на даље, из ове Школе са извесним "прескоцима", редовно излазе "вуковци".

Пуних 15 година, тачније од 1975.до 1990., нашој школи су припојене још две школе, па је тако радила као интегрисана школа Лазарево-Банатски Деспотовац-Ботош. Многима је лакнуло када се те 1990.године десило враћање школа сваке у своје село.

ОШ Славко Родић Лазарево - зграда школе, сунчан данГодине 1988. обављен је први пут избор за попуну радног места школског педагога. Први педагог ове школе била је Десанка Штрбац (апсолвент педагогије). После ње ту су још радили Емилија Милошев (дипл.педагог), Весна Рончевић (дипл.психолог), Радојка Крсмановић-Михајловић (дипл.психолог) и од 2001.године до данас ради Синиша Станић (дипл.психолог). Педагози-психолози школе су активни истраживачи, иноватори у настави, лица која подстичу на рад, ослонац ученицима и родитељима, душа школе, "десна рука" директору.

Основна школа "Славко Родић" некада се налазила у старој згради која данас више не постоји,али ју је заменила 1971.године нова и модернија зграда. Нова зграда је опремљена савременим средствима и пружа нашим ученицима велике могућности за учење и игру. Наша школа је једна од најмодернијх основних школа у општини Зрењанин, и стално се врше нове иновације и осавремењавања. Површина зграде је око 2214,78 м2, а школски парк обухвата око 9830 м2. Школа поседује:

11 специјализованих учионица
школску радионицу
салу за физичко васпитање
медијатеку
простор за опште потребе и друштвени живот
школску кухињу са трпезаријом
канцеларијски простор
простор за пријем родитеља
простор за разгласну станицу
простор за смештај архиве и др.
Школска библиотека располаже са фондом од 12300 књига, од чега је 5013 дечја и школска литература, а преко 7000 стручна литература и брошуре. Велики је број часописа за децу и наставнике.

Бројно стање ученика је 213. Разредну наставу похађају 89 ђака а предметну 124 ђака. Од овог броја (и разредне и предметненаставе) 18 их је са Златице, где наша школа има издвојено одељење. У предшколској установи (забавишту) имамо 3 васпитне групе у којима је окупљено 46 деце узраста од 5-6,5 година. Од ове школске године имамо једну групу деце која похађа припремни школски програм.

Наставу изводи: 16 професора, 2 наставника, 5 наставника разредне наставе и 3 професора разредне наставе.

У школи деца уче, поред обавезних предмета, и изборне предмете: Руски језик, Основе информатике и рачунарства, Домаћинство, Чувари природе и Народна традиција.

Поред спортских активности које су најмасовније, ученици се добровољно опредељују за рад у некој од секција као што су: историјска, географска, биолошка, саобраћајна, библиотекарска, ликовна, драмска, литерарна, секција руског језика и др.

Посебан додатно-образовни рад обавља се са даровитим ученицима, чија се идентификација обавља од првог до осмог разреда.

Школа обележава школску славу Светог Саву, Дан школе, Дан Месне заједнице Лазарево, Дечју недељу, Пријем првака у Дечји савез, организује "Песничку штафету", Еколошке изложбе, новогодишње маскенбале, квизове знања, литерарне сусрете и др.

У школским клупама наше школе су прва слова научили и многи који су данас познати у друштвеним и политичким сферама живота наше земље као што су:

Чедомир Ковачевић, Генерал-потпуковник у пензији;
Петко Мандић, проф. СЦ "Никола Тесла" Шамац, Р СРПСКА
Др Недељко Тица, Проф. Униврзитета у Новом Саду
Ненад Бјековић, истакнути фудбалер и фудбалски функционер
Јово Симанић, истакнути фудбалер
Оливера Ковачевић, истакнути новинар (данас РТС).
Мало је рећи да су само ово имена која су сада успешни пословни људи а некада били ђаци наше школе.Ту је и много државних првака из каратеа који су били и изврсни ученици као што су: Душан Станковић, Дарија Ерић, Марија Башић, Зорана Кокошар, Гордана Павловић, Сања Цвркота и многи други.

Од јуна 1993.године установљено је признање "Ђак генерације", које су до сада добили:
Игор Јакшић, Мирко Лекић, Љубиша Станић, Марко Топаловић, Ивана Видаковић, Маја Божовић, Ксенија Моћевић, Александар Латиновић и Мирјана Фуртула, Мирослав Лелек, Миа Баранац, Марија Башић, Зорана Вукојевић, Љубица Борић, Славко Ракић и Татјана Дајевић.

Директор: Синиша Станић

Датум ступања на дужност: 26.09.2022

Број ученика/деце

Предшколска установa

Школска година Број ученика/деце
2022/23 52
2021/22 48
2020/21 49
2019/20 50
2018/19 15

Основна школa

Школска година Број ученика/деце
2021/22 120
2020/21 114
2019/20 116
2018/19 138
2017/18 148