@ Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

СРЕДЊА СТРУЧНА ШКОЛА, Црвенка

СРЕДЊА СТРУЧНА ШКОЛА, Црвенка, Маршала Тита 107

Година оснивања: 1923

Оснивач: Аутономна покрајина Војводина

Врста установе: Средња стручна школа

Језик образовно-васпитног рада: Српски


О установи

Тачна година оснивања Средње стручне школе се не зна, али постоје писана документа (дневници) који сведоче да је 1923. године постојала средња школа у Црвенки. Школа је радила у континуитету све ове године, само је мењала свој назив, подручја рада и образовне профиле у којима су се образовали ученици.
Школа је смештена у ужем центру Црвенке, преко пута православног храма "Свети Сава", на главном путу Кула-Сомбор, у улици Маршала Тита.
Црвенчани су схватили колики је значај васпитно-образовног рада па су из средстава месног самодоприноса за период 1980-1985. године изградили данашњу зграду школе. У опремању школе поред Месне заједнице учешће су узели Самоуправна интересна заједница за образовање - Кула и привреда Црвенке. Настава у савременој згради почиње са радом 05.01.1985. године.
Школа је верификована за образовање следећих образовних профила у подручјима рада
Пољопривреда, производња и прерада хране, Машинство и обрада метала, Хемија, неметали и графичарство, Личне услуге.
Оно по чему је школа препознатљива деценијама то су изузетни резултати у рукомету, школа је годинама учесник на рукометним такмичењима свих нивоа. Редовни је победник на Општинским, Окружним, Међуокружним такмичењима. Сваке године Школа је учесник на Републичком такмичењу где се редовно освајају медаље. Вишеструки је првак Републике, па је 2006. године учествовала на Светском првенству средњих школа у Лиможу у Француској, где је у конкуренцији двадесет две средње школе освојила десето место. Све ово је довело до изузетне сарадње РК Црвенка и Средње стручне школе, тако да ученици наше школе у највећем делу представљају рукометни клуб.

Директор: Александар Настић

Датум ступања на дужност: 20.06.2021

Број ученика/деце

Средња школa

Школска година Број ученика/деце
2022/23 119
2021/22 147
2020/21 160
2019/20 150
2018/19 159