@ Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

ГИМНАЗИЈА "ЛАЗА КОСТИЋ", Нови Сад

ГИМНАЗИЈА "ЛАЗА КОСТИЋ", Нови Сад, Лазе Лазаревића 1

Година оснивања: 1998

Оснивач: Република Србија

Врста установе: Гимназија

Језик образовно-васпитног рада: Српски


О установи

Наша школа, Гимназија “Лаза Костић” у Новом Саду, најмлађа је гимназија у Србији. Централна зграда изграђена је још 1926. године, а до пре тридесетак година у њој је била смештена Основна школа “Јожеф Атила”, затим и Саобраћајна школа, која је после двогодишњег рада затворена.

На том месту је 1. септембра 1996. године основано одељење Гимназије “Светозар Марковић”, а одлуком Владе Србије, 28. маја 1998. године, именована је као “Гимназија са потпуном одговорношћу”. Влада Србије, међутим, 17. маја 2000. године доноси одлуку којом се мења назив школе и она добија име Гимназија “Лаза Костић”, како се и данас зове. Дан школе је 12. фебруар – рођендан Лазе Костића, великог романтичарског песника, по коме је школа названа, и увек се обележава свечаном академијом, која се одржава у нашој модерној позоришној сали.
Од свог оснивања гимназија привлачи пажњу ученика разним активностима које се осмишљавају у зависности од потреба времена и друштва, као и интересовања младих.

Школа се налази у мирној периферној градској зони, добро је саобраћајно повезана са свим деловима града. У близини се налази Основна школа “Јожеф Атила”. Потпуно је заштићена од градске буке, те омогућује несметано извођење наставе.
Квалитетан наставни кадар, заинтересован за стручно усавршавање, труди се да ентузијазмом надокнади недостатак учила. Усавршавање професора обухвата стручне, педагошке и психолошке садржаје. Остварује се кроз рад стручних актива, рад семинара и индивидуално.

Културна и јавна активност је веома разијена, што доказује стално присуство ученика и професора на свим важним предавањима, презентацијама, трибинама, представама. Професори марљиво и континуирано раде са талентованим ученицима и зато су резултати веома запажени у области свих секција: школско позориште, литерарна, рецитаторска, ликовна, секција школског хора, програмера, секција биолога, информатичарска секција и свих спортских секција. Ученици и професори наше школе учествују на већини такмичења које организује Министарство просвете и спорта.

Пружањем подршке успешним ученицима, али и изузетном помоћи ученицима који показују слабије резултате из појединих предмета, професори и педагошко-психолошка служба развијају хуман однос према ученицима и поштовање њихове личности.
Ми смо најмлађа гимназија општег типа у Новом Саду, са програмима најближим класичним гимназијама, што омогућава проходност, како на техничке и природно-математичке факултете, тако и на студије језика и друштвених наука. Ђаци који се определе за похађање наше школе имају више времена да размишљају о свом усмерењу и да преиспитају своја стварна интересовања. Новом реформом ми ћемо претрпети најмање промена у односу на друге средње школе. Наша школа образовно делује на ученике у циљу формирања свестране личности. Настоји да развије и васпитну страну, као и другарски однос и има велико разумевање за ученике који се активно баве неким спортом.
Гимназија "Лаза Костић" успоставила је развијену и успешну међународну сарадњу са образовним, културним и градским институцијама из Нижњег Новгорода РФ.
Почевши од 2013. године гимназија сарађује са братском Гимназијом број 2 из Нижњег Новгорода, а од 2015. и са Универзитетом "Лобачевски". Наши ученици имају могућност да буду стипендисти Универзитета "Лобачевски" и да своје школовање наставе на овом универзитету.
У току ове сарадње наши ученици и наставници су учествовали у многим међународним пројектима, стручним разменама и предавањима.
Један од значајних пројеката је и Међународни едукативни, летњи језички камп који се организује од 2015. године.
Наша школа је домаћин Општинског такмичења из књижевности "Књижевна олимпијада", Окружног такмичења из историје и Покрајинског такмичења из беседништва гимназија Војводине.
Од школске 2019/20. године у гимназији је отворено и ново одељење сценске и аудио - визуелне уметности.

Директор: Јасмина Вуковљак

Датум ступања на дужност: 25.09.2022

Број ученика/деце

Средња школa

Школска година Број ученика/деце
2022/23 774
2021/22 808
2020/21 767
2019/20 735
2018/19 743