@ Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

ГИМНАЗИЈА "ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ ", Нови Сад

ГИМНАЗИЈА "ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ ", Нови Сад, Златне греде 4

Година оснивања: 1703

Оснивач: Аутономна покрајина Војводина

Врста установе: Гимназија

Језик образовно-васпитног рада: Српски


О установи

„Што љубав створи, то векове живи“.

Новосадска гимназија „Јован Јовановић Змај“ је једна од најстаријих културно просветних институција у Србији. Кроз своје тровековно постојање, Гимназија је постала поносни чувар сећања на развој школства у нашој земљи.
Почетком XIX века, док су Наполеонови топови прекрајали политичку карту Европе оног доба и Карађорђеви устаници војевали за независност Србије, угледни новосадски трговац Сава Вуковић, племенити од Берегсова, промишљао је како да свом народу остави трајну успомену на себе.Слеп и видно болестан, Вуковић је о Св. Сави 1810.године даровним писмом приложио 20000 форинти за оснивање српске гимназије у Новом Саду.
Ипак прича о средњошколском образовању у Новом Саду не започиње овим великодушним гестом.Још 1731.године, на истом месту где се данас налази зграда Гимназије, владика бачки Висарион Павловић основаo је школу која се звала „Петроварадинска рожденствена-богородична школа латинско–словенска“. Ова школа је израсла на темељима српске основне школе која је основана на истом месту 1703.године. Владика Павловић и Српска православна црквена општина били су дубоко свесни чињеница да само добро образовање на латинском језику може обезбедити бољу будућност српском народу у Хабзбуршкој царевини.

Директор: Радивоје Стојковић

Датум ступања на дужност: 23.11.2022