@ Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

ТЕХНИЧКА ШКОЛА "23 МАЈ", Панчево

ТЕХНИЧКА ШКОЛА "23 МАЈ", Панчево, Браће Јовановић 89

Година оснивања: 1961

Оснивач: Аутономна покрајина Војводина

Врста установе: Средња стручна школа

Језик образовно-васпитног рада: Српски


О установи

Школа је 2021. године прославила значајан рођендан – постоји пуних шездесет година! Од тада је превалила дугачак пут од образовне установе оријентисане пре свега на хемијску струку до отварања нових смерова и преименовања у школу техничке струке, али циљеви образовања и постављање високих критеријума у настави увек су били исти. Након Другог светског рата, развојем хемијске индустрије у Панчеву, створила се потреба за оснивањем средње школе која ће оспособљавати стручни кадар на нивоу квалификованих радника и техничара хемијске струке. Стога је 23. маја 1961. године донета одлука о оснивању школе, а отуда и данас у називу наше школе датум ,,23. мај”!

Била је једна од првих стручних школа у земљи коју су основале привредне организације, а с радом је отпочела у бившој Основној школи „Вук Караџић“. Првог сталног професора, добила је три месеца након оснивања. Био је то Боривој Бешлин, а први стални директор био је Данило Вуковић. Пре него што су се уселили у нову наменску зграду у којој смо и ми данас, 17. октобра 1966. године, ученици и наставни кадар неколико пута су мењали адресе. Током наредних година, школа се успешно развијала. Добила је савремена наставна средства и стручни наставни кадар. Сваке године ученици су учествовали на такмичењима из хемије, али и осталих предмета и постизали лепе резултате. Због добрих пласмана 1975. године од града Панчева добили смо и Октобарску награду. Из године у годину, повећавао се број ученика и одељења, а постојала је и настава за ученике који се школују за рад. Марта 1982. године, почела је са радом разгласна станица, а програм је редовно емитован сваког понедељка, среде и петка. У склопу друштвено-корисних активности, ученици и наставници редовно су се одазивали разним хуманитарним и еколошким акцијама, а многе су и сами организовали. Покрајински завод за заштиту и унапређење животне средине 1987. године, прогласио је нашу школу за једну од боље уређених школа у Војводини. Крајем осамдесетих година, упоредо са променама у социјалном окружењу, школа постаје и друштвено активна.

Почетком 1992. године, први пут је у свим школама у Србији, па и у нашој, обележен 27. јануар, дан Светог Саве, а 1995. године је у Успенској цркви први пут резан славски колач. Савремени развој школе започео је након промена које су извршене крајем 2000. године. Уведени су нови изборни предмети, а почела је са радом и школска пекара. Новембра 2006. године организована је продаја зелене јабуке, акције здравог начина живота и исхране. Пратећи захтеве привреде, тржишта рада и интересовања ученика основних школа, почели смо да уводимо нове образовне профиле. У Панчеву је први пут организован матурски плес – кадрил, на којем наши ученици и данас учествују, и он представља симболичан завршетак средње школе.

Данас, нашу школу похађа око 900 ученика који се образују у четири подручја рада: хемија, неметали и графичарство; пољопривреда, производња и прерада хране; геодезија и грађевинарство; делатност личних услуга.

У школи је запослено 105 радника, од којих је 89 професора. Школа располаже са 18 учионица опште намене, 6 лабораторија, 3 рачунарска кабинета, фискултурном салом, спортским теренима, библиотеком и фризерским салоном, берберницом, пекаром и клубом. Добро је опремљена савременим наставним средствима и лабораторијским елементима. Безбедност ученика и запослених је важна, због тога је у школи уведен видео надзор, као и професионално обезбеђење. Наша школа има веома активну и конструктивну сарадњу са локалном заједницом, градском управом и привредним сектором. То је потврдила и компанија Нафтна индустрија Србије, захваљујући којој је 2018. године обезбеђена је најсавременија школска лабораторија и интерактивна учионица, а креиран је и верификован нови образовни профил – техничар за прераду нафте и гаса. Током година, били смо домаћини многих такмичења, хуманитарних акција, малог сајма уџбеника, Сајма образовања. На свим овим догађајима, у раду су узимали учешће и ученици и професори, као и ненаставно особље. Последњих година, ученици редовно одлазе и на Сајам књига, а организују се и бројне стручне посете, као и посете појединим културним манифестацијама у граду. Године 2017. школа је добила највишу оцену на екстерној евалуацији Министарства просвете и ушла у велики број пројеката са институцијама као што су УНИЦЕФ, Савет Европе и друге.

Последњих годину и по дана суочили смо се и са многим изазовима проузрокованим пандемијом корона-вируса, али смо искористили предности које може пружити употреба интернета и савремених апликација, и тиме фактички закорачили у једно ново поглавље образовања. Наши досадашњи резултати су нешто на шта смо ми, чланови колектива Техничке школе, веома поносни. Они су уједно и обавеза за све нас да наставимо да васпитавамо и образујемо генерације младих, како би постали добри стручњаци и добри људи.

Директор: в.д. Марија Петковић

Датум ступања на дужност: 26.01.2024