@ Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

СРЕДЊА СТРУЧНА ШКОЛА "БОРИСЛАВ МИХАЈЛОВИЋ МИХИЗ", Ириг

СРЕДЊА СТРУЧНА ШКОЛА "БОРИСЛАВ МИХАЈЛОВИЋ МИХИЗ", Ириг, Змај Јовина 59
  • sssborislavmihajlovic@gmail.com
  • 022/2462-026

Година оснивања: 2009.

Оснивач: Аутономна покрајина Војводина

Врста установе: Средња стручна школа

Језик образовно-васпитног рада: Српски


О установи

Средња стручна школа ''Борислав Михајовић Михиз'' у Иригу основана је 28. маја 2009. године одлуком Скупштине Аутономне Покрајине Војводине.
Школа уписује ученике за редовно школовање за образовне профиле винар-виноградар и кулинарски техничар, у четворогодишњем трајању.
Школа такође врши упис ванредних ученика ради стицања стручне оспособљености, преквалификације и доквалификације.

Борислав Михајловић Михиз (Ириг, 17. октобар 1922. - Београд, 15. децембар 1997) је завршио Карловачку гимназију и Филозофски факултет, групу за српскохрватски језик и књижевност у Београду. Након завршених студија 1949. запошљава се као асистент Вуковог и Доситејевог музеја и на том радном месту остаје око годину дана. Затим ради као књижевни критичар НИН-а, где на своја чувена три ступца тог листа није био заступник идеја и праваца, већ искључиво добре литературе.
Потом, 1956. долази у Нови Сад за управника Библиотеке Матице српске, значајне, крупне и сложене организације и руководио је њоме на свој изузетни начин, решавајући бриљантно и енергично задатке који нису били нимало лаки. Био је, затим, члан Матичиних управних и уређивачких тела: члан уредништва Летописа Матице српске и његов сарадник; члан уређивачког одбора изванредне библиотеке Српска књижевност у сто књига, фундаменталне књижевне едиције коју је он у ствари и замислио, као што је уопште, у складу са природом свог дара, умео да осети и подстакне, замисли и оживи и многе друге нове ствари.
Његов рад оставио је видан траг у животу и лику Матице српске, у којој је провео четири године.
Немирни његов дух враћа га назад у Београд где постаје уметнички саветник Авала филма, сарађујући са филмским ствараоцима из земље и света. Године 1967. постаје уредник Издавачког предузећа "Просвета", али после четири месеца напушта ову установу због издавачке политике. Са Миром Траиловић ствара сада већ култно позориште Атеље 212, и бива његов уметнички саветник од 1971. до 1983. године.
Сарађивао је у листовима: НИН, Политика, Књижевне новине, Књижевна реч, Дневник, загребачки Вјесник, љубљанско Дело, бечки Дие Прессе, итд; у часописима Летопис Матице српске, Књижевност, Савременик, Дело и многим другим у којима је објављивао чланке, есеје, критике, путописе, фељтоне, интервјуе.

Директор: Исидора Бирињи

Датум ступања на дужност: 18.04.2023

Број ученика/деце

Средња школa

Школска година Број ученика/деце
2022/23 125
2021/22 141
2020/21 151
2019/20 142
2018/19 138