@ Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Приватни вртић РАЗЛИЧАК, Бачка Паланка

Приватни вртић РАЗЛИЧАК, Бачка Паланка, 20.октобар 70

Година оснивања: 2007

Оснивач: Приватно лице

Врста установе: Приватна предшколска установа

Језик образовно-васпитног рада: Српски


О установи

Предшколска установа- дечији вртић „Различак“ је основан 1994. године као први приватни вртић на територији Општине Бачка Паланка и један је од најстаријих приватних вртића у Србији. Основан је са идејом да подигне квалитет одрастања деце у нашој средини, трагајући за начинима превазилажења проблема одрастања у времену у којем живимо.
На свој први рођендан, Различак је основао Фестивал еколошког позоришта за децу и младе (ФЕП), https://www.fep.org.rs/pocetna.html са идејом да што већем броју деце и младих омогућимо бесплатне културно- едукативне садржаје, како би што квалитетније проводили своје слободно време.
У граду без позоришта, Фестивал стасава у међународну манифестацију која је 2003. уврштена у ред манифестација од посебног значаја за Војводину од стране Покрајинског секретаријата за културу и образовање. Добитник је два републичка признања: 1997. признање Зелени лист- за идеју и реализацију Трећег фестивала и 1998. признање за еко-образовање од Министарства заштите животне средине Републике Србије. Од 2010.године, преузима га младо руководство које је стасавало и расло у Различку и уз Фестивал. Различак наставља да прати рад Фествала и сарађују на свим пољима.
Године 2007. наша установа је верификована од стране Покрајинског секретаријата за образовање.
Различак је смештен је у кући војвођанског типа, адаптираној за потребе деце предшколског узраста. Налази се у непосредној близини језера Тикваре и реке Дунав. Ради са једном групом деце узраста од 3 до 7 година, два васпитача, педагогом и породичним психотерапеутом. Примењује Монтесори метод у раду, који је усаглашен са Новим основама васпитања и образовања деце предшколског узраста у Србији.
О готово тродеценијском трајању Различка, сведоче и две књиге под називом "Са децом и родитељима у одбрани детињства (прва 2004. и друга 2014. године)
Негујемо различитост и на њој градимо наш квалитет. Једнако су нам важни сви који чине Различак: деца, родитељи и васпитачи.

Директор: Нада Маринковић

Датум ступања на дужност: -

Број ученика/деце

Предшколска установa

Школска година Број ученика/деце
2022/23 23
2021/22 21
2020/21 21
2019/20 24
2018/19 9