@ Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

ОШ "АЛЕКСА ШАНТИЋ", Алекса Шантић

ОШ "АЛЕКСА ШАНТИЋ", Алекса Шантић , 8. Војвођанске бригаде бб

Година оснивања: 1976

Оснивач: Република Србија

Врста установе: Основна школа

Језик образовно-васпитног рада: Српски


О установи

Школа је осамостаљена 1947. године, што је заслуга Блажа Раљевића и Тоше Игњатова, секретара Месног народноослободилачког одбора. Од 1955. године школа је осмогодишња. Пре тога школа је дограђена 1930. године са још једним станом.

Настава у истуреним одељењима шантићке школе на „Северу” и „9. мају” трајала је до 1971. године. Свако одељење имало је од 35 до 40 ђака.

Камен темељац нове школе „Алекса Шантић” постављен је у лето 1973.

Изградња је приведена крају 1976. године, а 23. октобра одржана је свечана приредба поводом отварања нове школе.

Школска зграда и данас задовољава савремене захтеве образовања и васпитања ученика.

Данас школа броји 92 ђака којима наставу држи 19 наставника и професора.

У оквиру васпитно-образовног рада сви они ангажовани су, одговорно и хумано, да наставни процес одрже на одговарајућем нивоу.

Школа сваке године улаже изузетне напоре да обезбеди стручни кадар и сачува постојећи да би осигурали што бољи квалитет наставе.

Значајна активност школе остварује се кроз културну јавну делатнст у сарадњи са друштвеном средином, обележавањем школских и државних празника ангажовањем свих ученика према способностима и интересовањима.

Дан школе прослављамо 27. маја, на дан рођења нашег великог песника Алексе Шантића. Том приликом организујемо јавне приредбе, спортске манифестације, радне акције и излете.

Од када је име Светог Саве враћено у српске школе, у нашој школи прослава овог празника заузима централно место међу осталим манифестацијама. Тог дана је наша школа најсвечанија а ученици и наставници достојни домаћини целом селу. Уз свечану академију и ломљење славског колача, ученици активно и креативно обележавају име и дело најумнијег српског сина.

Сваке године у школи прослављамо годишњицу КУД-а «Невен» чији су чланови наши ученици и «Дечију недељу» која је неизоставно највеселији и најшаренији празник у току школске године. Често организујемо изложбе фотографија, дечијих радова, позоришне представе у школи, песничке вечери, изложбе слика.

Ученици ове школе истакли су се на свим пољима такмичећи се у мноштву дисциплина од математике и физике, српског језика, музике и спортских дисциплина. Ту су прва места наших ученика и значајни резултати на општинским, окружним и републичком такмичењима из физике, српског језика, биологије, историје, у одбојци, кошарци, атлетици и шаху.

У конкуренцији 350 васпитно-образовних организација у акцији естетско-хигијенског уређења, школа је била најбоља у АП Војводини 1981. године.

У оквиру општинског вредновања рада, школа је заузела прво место у сомборској општини 1987./88. године. Исте године школа добија највеће признање за рад Пионирског одреда, бронзану статуу «Курир Јовица».

Основна школа «Алекса Шантић» је од оснивања, не само образовно-васпитна институција, већ и носилац културних, спортских и других активности у селу. И ученици и наставници настоје да се афирмишу у друштвеној средини колико је то могуће у тешким условима, у којима тренутно живимо.

Директор: ДРАГАНА ВУЈОШЕВИЋ

Датум ступања на дужност: 06.03.2022

Број ученика/деце

Основна школa

Школска година Број ученика/деце
2021/22 83
2020/21 75
2019/20 70
2018/19 75
2017/18 80