@ Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

ОШ "ЈАН ЧАЈАК", Бачки Петровац

ОШ "ЈАН ЧАЈАК", Бачки Петровац, Сладковичова 2

Година оснивања: 1965

Оснивач: Локална самоуправа

Врста установе: Основна школа

Језик образовно-васпитног рада: Српски, Словачки


О установи

Основна школа „Јан Чајак“ у Бачком Петровцу
Улагање у образовање је дуготрајан процес. Тај процес није био ни у једном тренутку једноставан и трајао је доста дуго, 270 година, све док се није створио тренутни модел образовања и школе. Најважнија особа на овим просторима је учитељ и писац Јан Чајак, чији рад је био опсежан, несебичан, пожртвован, скроман као што је био и он сам. Његов несебичан допринос образовању нису заборавили становници Бачког Петровца и у његову част захвални становници Петровца су своју школу назвали по њему, чије име и данас поносно носи.
Изградња зграде школе је почела 1979. године из средстава самодоприноса, свечано је била отворена 26. јуна 1983. године. Настава је двојезична, и то у две смене. Од школске 2004/2005 године у школи постоји и целодневни боравак. Школа је опремљена модерним намештајем и наставним помагалима, што омогућава наставу на вишем нивоу. Школа има информатички кабинет, библиотеку, ђачку кухињу, фискултурну салу, спортску халу, летњу учионицу, спортске терене као и пространи парк.
Године 2002. школа је добила највише војвођанско признање – Признање „Др Ђорђе Натошевић”. Међу првима од 40 школа у Србији учествовала је у пионирском пројекту Школски развојни план. Основна школа „Јан Чајак“ у Бачком Петровцу је 21. јуна 2009 била проглашена за прву безбедну школу у југоисточној Европи у оквиру пројекта Светске здравствене организације „Безбедно друштво“. Дана 06. августа 2015 Национални савет словачке националне мањине у Новом Саду је доделиио ОШ „Јан Чајак“ у Бачком Петровцу Златну плакету за допринос развоју образовања словачке националне мањине у Србији.
Глобализација и информационе технологије нам стално постављају нове изазове. На такве изазове наставници и ученици ОШ „Јан Чајак“ у Бачком Петровцу одговарају, тако што постижу резултате вредне пажње у разним облстима и успешно представљају школу како у Србији, тако и у иностранству. Редовно учествују на такмичењима била то општинска, републичка али и међународна, одакле се враћају са одличним резултатима. Школа има велики број занимљивих секција а често се организују и различите слободне активности. Школа има активан Ђачки парламент, Удружење „Пријатељи деце“ као и Подмладак Црвеног крста. Школски хор је такође врло успешан. Школске 1998/1999 године била је први пут организована дечија уметничка колонија „Маковичка“, где и данас осим ученика учествују и академски сликари, наставници уметности и наивни сликари.
Од оснивања Асоцијације словачких педагога заједно са наставницима ОШ „Јан Чајак“ у Бачком Петровцу активно сарађују. Школа сарађује са социјалним центром и укључена је у ЛАП (инклузију Рома). Успешно се реализују семинари за ученике, који имају образовно-васпитни карактер и на којем учествују и остале школе са територије Војводине у којима се предаје на словачком језику, тако да школа сарађује са многим школама и не само са школама у којима се предаје на словачком језику, него и на другим језицима. Школа успешно сарађује са Матицом словачком у Србији, Националним саветом словачке националне мањине, Амбасадом Републике Словачке, Асоцијацијом словачких педагога, разним образовним установама широм Републике Србије и Републике Словачке.
Данас су учионице опремљене интерактивним таблама, уз помоћ којих наставници могу да држе наставу боље и квалитетније. У оквиру пројекта Дигитална учионица, информатички кабинет је опремљен рачунарима. Због безбедности ученика, превенцији насиља и уништавања школског намештаја школа је обезбедила видео надзор. Коришћење нових метода и облика рада као и најсавременијих наставних помагала, перманентност у стручном усавршавању, професионализам је на завидном нивоу.

Директор: Зденка Дудић

Датум ступања на дужност: 27.10.2021

Број ученика/деце

Основна школa

Школска година Број ученика/деце
2021/22 433
2020/21 420
2019/20 429
2018/19 444
2017/18 448